Novinky a aktuality

Školáci a studenti v Moravskoslezském kraji byli odměněni za sběr vysloužilého elektra

Celkem 10 škol z Moravskoslezského kraje převzalo 26. listopadu 2019 v Ostravě ocenění za sběr elektrospotřebičů a za aktivitu při plnění osvětových úkolů. V absolutním pořadí byla ve sběru nejúspěšnější Základní a Mateřská škola Hlavnice, kde od ledna do října v přepočtu na žáka odevzdali 25,8 kg elektrospotřebičů. 

V kategorii velkých škol nad 300 žáků zvítězila Základní škola a gymnázium Vítkov. Skokanem roku s největším meziročním nárůstem byla vyhlášena Základní škola Opava – Kylešovice. Dohromady školy zapojené do vzdělávacího programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět dosud v letošním roce k recyklaci předaly přes 19 tun drobného vysloužilého elektra a zapojily se do plnění pěti osvětových úkolů.  

Ocenění pro školáky i nadšené pedagogy

Slavnostní vyhlášení TOP 10 nejaktivnějších škol v kraji, jenž dnes proběhlo v ostravském Zábavním centru Venuše, bylo poděkováním žákům a studentům, ale v první řadě nadšeným pedagogům, kteří děti vedou k odpovědnému přístupu k životnímu prostředí. Třídění odpadů k němu neodmyslitelně patří. Zúčastnili se ho také zástupci organizátorů soutěže – Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kolektivního systému Asekol a obecně prospěšné společnosti Recyklohraní. 

Diplomy a drobné odměny pro zástupce úspěšných škol předávala náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje paní Jarmila Uvírová. Vedle dortu si desítka oceněných škol odnesla i body na svá školní konta u Recyklohraní, za které si pak ve speciálním katalogu odměn mohou objednat například knihy, učební či sportovní pomůcky nebo hry. 

Fotografie z akce najdete v naší fotogalerii.

Spolupráce při eko vzdělávání se rozvíjí

Do programu Recyklohraní, jehož cílem je vést mladou generaci k předcházení vzniku odpadů a učit ji třídit, je zapojeno přes 3 780 mateřských, základních a středních škol z celé České republiky. Jen v Moravskoslezském kraji jich je 420. Dobrou zprávou je, že i v letošním školním roce se spolupráce Recyklohraní a Moravskoslezského kraje rozvíjí. 

„Když vidím, jak už malé děti v mateřinkách začínají rozumět tomu, proč je třeba chránit přírodu a třídit odpad, získávám důvěru, že pro nastupující generace bude odpovědnější přístup k životnímu prostředí samozřejmostí,“ říká Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje, a dodává: „V Moravskoslezském kraji se zvyšuje dostupnost sběrných míst, kde je možné vysloužilé elektro odevzdat, pracujeme na osvětě, a i díky tomu se sběrové výsledky zlepšují. Zároveň věřím, že ekologicky vzdělaní žáci a studenti dobře působí na své okolí – v první řadě na své rodiče. To považuji za důležité a v tom vidím velký přínos projektů jako je Recyklohraní.“ 

Vedle ocenění pro nejaktivnější školy, Moravskoslezský kraj letos finančně podpořil realizaci školního lektorského programu Recyklace hrou, který v září a v říjnu proběhl několika desítkách škol kraje. Dále se stal spoluvyhlašovatelem osvětového úkolu s názvem „Staň se výzkumníkem aneb jak se třídí elektrospotřebiče v Moravskoslezském kraji“. Díky podpoře kraje mohlo také Recyklohraní poskytnout 104 školám zdarma metodický materiál k PVO s názvem EKOABECEDA – Umíme žít bez odpadů. Všechny tyto aktivity proběhly ve spolupráci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kolektivního systému Asekol a Recyklohraní. 

10 nejaktivnější škol Moravskoslezského kraje v roce 2019

Kategorie A – nejaktivnější školy ve sběru (absolutní pořadí)
Pozn.: v přepočtu kilogramů na žáka školy v období leden až říjen 2019 bez ohledu na počet žáků školy.  Vyhlašujeme první a druhé místo.

  1. místo – Základní a Mateřská škola Hlavnice (za 1523 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019, což je 25,81 kg na žáka)
  2. místo – Základní škola Malá Morávka (za 281 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019, což je 18,73 kg na žáka)

Kategorie B – nejaktivnější školy ve sběru (velké školy)
Pozn.: byly hodnoceny velké školy nad 300 žáků v přepočtu kilogramů na žáka školy v období leden až říjen 2019. Vyhlašujeme první a druhé místo.

  1. místo – Základní škola a gymnázium Vítkov (za 793 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019, což je 2,46 kg na žáka/studenta)
  2. místo – Gymnázium a Obchodní akademie, Orlová-Lutyně (za 895 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019, což je 1,24 kg na studenta)

 Kategorie C – Skokan roku (absolutní pořadí). Pozn.: nejvyšší meziroční nárůst ve sběru drobného elektra.  Vyhlašujeme jen první místo.

  1. místo – Základní škola Opava-Kylešovice (za největší meziroční nárůst ve sběru elektrospotřebičů na žáka z 49 g v roce 2018 na 880 g v roce 2019)

Kategorie D – Školy aktivní v osvětě

Za příkladný sběr drobných elektrozařízení a aktivitu při plnění osvětových úkolů organizátoři soutěže udělají diplom 5 školám.

  • Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek, Lískovec (za 50,18 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019 a za 2 600 bodů získaných při plnění osvětových úkolů).
  • Základní škola a mateřská škola Kobeřice (za 201 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019 a za 2 000 bodů získaných při plnění osvětových úkolů).
  • Základní škola Orlová-Lutyně, U Kapličky (za 113 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019 a za 2 000 bodů získaných při plnění osvětových úkolů).
  • Základní škola a Mateřská školu Těrlicko (za 142 kg baterií vytříděných za leden až říjen 2019 a za 1 250 bodů získaných při plnění osvětových úkolů).
  • Základní škola Břidličná (za 108 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019 a za 1 150 bodů získaných při plnění osvětových úkolů)
Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.