Novinky a aktuality

Na co se spolu s námi můžete těšit ve školním roce 2023/2024

Už jen několik dní nás dělí od zahájení nového školního roku a věříme, že právě v tomto čase Vám přijdou vhod také informace z Recyklohraní o tom, co pro školy připravujeme a do jakých aktivit se spolu s námi můžete zapojit.

Veškeré informace, aktivity, úkoly a pozvánky průběžně zveřejňujeme na www.recyklohrani.cz. V průběhu posledního roku jsme mírně upravili strukturu našeho webu a velkou pozornost zde věnujeme metodické podpoře, po které si kdykoliv můžete „sáhnout“ a využít ji ve výuce. Hned z hlavní stránky máte přístup k tematickým videím, úkolům a metodikám k našim čtyřem klíčovým tématům: Třídění a recyklace, Předcházení vzniku odpadů, Šetrná spotřeba vody a Klimatická změna. 

Pojďme se však nyní vrátit k plánovaným aktivitám a projektům Recyklohraní pro školní rok 2023/2024. Pro přehlednost je uvádíme v bodech:

  • CELOROČNÍ HRA A CELOROČNÍ CÍL

Tak jako v minulých letech budeme za sběry a vzdělávací aktivitu připisovat školám body. V květnu (10. 5. 2024) bodování ukončíme a 400 nejaktivnějších škol oceníme diplomem a poukázkami do nákupního řetězce. Více informací najdete zde. V průběhu září také vyhlásíme druhý ročník projektu Celoroční cíl školy s ekologickou tematikou, jehož plnění oceníme extra porcí bodů. Včas vás budeme informovat.

  • EXKURZE JAKO ODMĚNA ZA AKTIVNÍ ÚČAST V CELOROČNÍ HŘE

Školám, které se v regionech umístí do desátého místa v Celoroční hře, nabídneme možnost využít příspěvek ve výši 5 000 Kč na tematickou exkurzi. Tímto se také připomínáme školám, které na tuto odměnu mají nárok za minulý školní rok, ale dosud ji nevyužily, aby se nám ozvaly a o tento benefit nepřišly.

  • SBĚR A SBĚROVÉ KAMPANĚ

Svozy vysloužilých elektrospotřebičů budete moci objednávat v době podzimní kampaně (15. 9. – 20. 10. 2023) a jarní kampaně (březen 2024). Poznamenejte si také termín sběrové kampaně Starý mobil pro Remobil se soutěží o výlet do science centra – uskuteční se v prosinci a lednu. Svozy baterií, tonerů a mobilů budete moci objednávat průběžně – tedy od konce srpna 2023 až do začátku června 2024. 

  • OSVĚTOVÉ ÚKOLY

Připravujeme pro vás 5 osvětových úkolů. Hned v září a říjnu se budete moci zapojit do úkolu s názvem Po stopách Plýtváka šatního, při kterém se zaměříme na PVO z textilu, udržitelné oblékání a módu. A pak postupně navážeme dalšími úkoly na témata třídění a recyklace plastových obalů, třídění a recyklace baterií a elektra, šetrná spotřeba vody nakonec ještě na téma PVO z potravin. Pro každý úkol bude k dispozici tematické instruktážní video.

  • METODICKÉ PŘÍRUČKY EKOABECEDA, výukové scénáře a další materiály

Na webu Recyklohraní najdete již nyní metodické příručky a výukové scénáře pro 4 věkové kategorie (MŠ, 1. st. ZŠ, 2. st. ZŠ a SŠ) k osmi tématům. V minulém školním roce přibyla EKOABECEDA pro klima (vč. 10dílného seriálu krátkých videí namluvených hercem Petrem Vackem). V průběhu podzimu vložíme novinku s názvem EKOABECEDA aneb Malý průvodce světem plastových obalů. 

  • VZDĚLÁVACÍ AKCE PRO PEDAGOGY

Naše první pozvánka je na dvoudenní výjezdní setkání pedagogů, které se uskuteční od čtvrtka 5. do pátku 6. října 2023 v penzionu U Svatého Jana u Hradce Králové. Těm z Vás, kteří jste se již přihlásili, jsme přihlášku potvrdili, a těšíme se na vás. Ještě však máme volná místa a další zájemci se stále mohou přihlašovat prostřednictvím odkazu na našem webu (zde). Bližší informace jdou k dispozici zde. Účast na akci je pro pedagogy ze škol zapojených do programu Recyklohraní zdarma. 

Pro pedagogy v průběhu roku připravíme webináře pro snazší zařazení vybraných témat do výuky. Zpravidla je navážeme na aktuální osvětové úkoly nebo je využijeme jako podporu metodických příruček a scénářů EKOABECEDA. Ve školním roce 2023/2024 bude těchto webinářů minimálně 15. 

  • LEKTORSKÉ VÝJEZDNÍ PROGRAMY

Recyklohraní pro školy organizuje několik lektorských programů, konkrétně: Recyklace hrou – program je určen oběma stupňům ZŠ; Recyklace očima mladých vědců – program pro 2. stupeň ZŠ a 1. ročníky SŠ; Recyklohrátky se zvířátky – program pro MŠ. Nově máme v nabídce pro 2. stupeň ZŠ také S vodou šetrně – víme co a proč, Šetři potravinou, neplýtvej a KLIMA – a co na to já? Aktuální nabídku míst a termínů zveřejňujeme na našem webu (zde). Školy v regionech, do kterých výjezdy plánujeme, také v předstihu kontaktujeme e-mailem.

Berte, prosíme, přehled výše uvedených aktivit jen jako rámcový. O všem, co je zde uvedeno, vás budeme průběžně a detailněji informovat prostřednictvím Vašich kontaktních e-mailů, aktualit na našem webu a také FB profilu Recyklohraní. Kalendář plánovaných akcí a sběrových kampaní najdete zde.

Pokud máte jakékoliv dotazy, rádi vám je zodpovíme na e-mailu: info@recyklohrani.cz nebo na telefonním čísle 739 280 887. Nejlepší je kontaktovat nás v časech Po–Pá od 7.30 do 10.30 a od 13.00 do 14.00.

Upřímně Vám děkujeme za veškerou dosavadní spolupráci, za úsilí, s nímž žáky a studenty vzděláváte a posilujete v nich odpovědnost za naše životní prostředí. 

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.