Novinky a aktuality

S novými scénáři, které provázejí světem plastových obalů, pracovaly tři stovky škol

Práce s novou metodikou a výukovými scénáři Ekoabeceda aneb Malý průvodce světem plastových obalů a byla zadáním posledního osvětového úkolu.

V průběhu listopadu a prosince se do něj zapojilo 295 škol, od kterých přišlo 390 dokumentací ke splněnému zadání, z toho 73 plnilo zadání pro MŠ, dalších 183 pro 1. stupeň ZŠ, 114 pro 2. stupeň ZŠ a 20 škol plnilo zadání pro SŠ.  Všem už jsme za splněný úkol připsali 250 bodů do Celoroční hry s Recyklohraním. Partnerem úkol byl edukativní projekt Replastuj.cz.

Celkem se zapojilo 8 511 žáků či studentů.  Nad plněním úkolu strávili žáci a studenti dohromady minimálně 513 hodin – pravděpodobně však výrazně více, protože 41 škol uvedlo, že plnění úkolu věnovaly více než 120 minut. Do celkové statistiky je však u nich započítána jen hodnota 120 minut.

Jak už název napovídá, věnovali jsme se tématu plastových obalů – konkrétně tomu k čemu jsou dobré, proč bychom s nimi neměli plýtvat a pokud to jen trochu jde, že bychom měli dát přednost opakovaně použitelným nebo dobře recyklovatelným obalům.

V mateřinkách mohli například využít PET lahve k pohybovým aktivitám, hrát si s kartičkami, povídat si příběh o smutné kačence nebo si vybarvit jednoduchou doplňovačku.

Na základkách mohli využít tematické TRIMINO, dělat jednoduché pokusy s PET lahví, psát příběhy o ošklivých odpadcích, vyrobit si šperky z PET lahve, vyplňovat pracovní listy nebo si vyzkoušet jednoduchý kvíz. Starší školáci a studenti SŠ navíc pracovali se schématem životního cyklu plastových obalů anebo využili karty zaměřené na výhody a nevýhody jednotlivých typů obalů.

Aktivit ve scénářích bylo plno, ve školách si z nich mohli vybrat jen některé.

Žáci a studenti si také mohli vyzkoušet zážitkové učení a zmapovat, jak je to v okolí jejich školy s volně pohozenými odpadky (tzv. litteringem), a nejlépe je rovnou i uklidit.

Pokud jste ve školách nestihli se do plnění úkolu zapojit, nevadí. Metodiku i výukové scénáře najdete na našem webu.

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.