Novinky a aktuality

Můžete se pustit do plnění nového úkolu - Mokřady a tajemství ztracené vody

Na našem webu mezi aktuálnímu úkoly najdete už nyní nový úkol zaměřený na vodu v krajině a význam mokřadů. Pro snazší zařazení do výuky jsme pro vás připravili také tematické instruktážní video.

Voda je důležitá nejen pro nás lidi, ale i pro krajinu. Bohužel v posledních desetiletích vody v naší krajině ubývá. Stále častěji se potýkáme s dlouhotrvajícím suchem, čímž trpí rostliny, stromy, živočichové a rovněž vysušená pole nám dávají menší úrodu. V parných letních měsících se v některých oblastech voda téměř ztrácí. Máme však možnosti, jak můžeme vodu v krajině udržet – osvědčenou a léty prověřenou cestou je obnovování a budování mokřadů. A právě o nich je tento aktuální úkol.

Nejdříve vás ve školách chceme navést, abyste zapátrali po tom, proč se ztrácí voda z přírody. Poté chceme žáky a studenty povzbudit, aby objasnili nebo si připomněli tajemství mokřadů, které nejenže umí vodu v krajině udržet, ale zároveň pohlcují nadbytečný oxid uhličitý z ovzduší, chrání nás před záplavami a jsou domovem rozmanitých, často ohrožených druhů hmyzu, vč. vážek, obojživelníků, ptáků, ale i rostlin, jako jsou orchideje nebo masožravky.

V zadáních pro jednotlivé věkové kategorie najdete pestré spektrum aktivit, do kterých se s dětmi můžete pustit – k dispozici máte karty kvarteta, schéma mokřadů (pro mladší děti omalovánku). Chceme vás také navést, abyste si dohledali, kde všude se nacházejí v České republice mokřady a zda některý z nich není v okolí vaší školy. U starších žáků a studentů oceníme, pokud budou pracovat s dostupnými informacemi a vytvoří k tématu prezentaci nebo video.

Řadu informací k tématu najdete v části B tohoto dokumentu (Obecné informace k úkolu). Aby se vám s tématem i zadáním lépe pracovalo, připravili jsme pro vás tematické instruktážní video. K dispozici je zde.

Spolu s partnerem úkolu, vodárenskými společnostmi ze skupiny Veolia, a Norskými fondy, které úkol podporují, se moc těšíme na fotografie a zpětnou vazbu, jak jste si s dětmi úkol užili a co nového jste se dozvěděli.

Úkol je též součástí projetku Ekoabeceda pro klima podpořeného z Norských fondů, které přispívají k ochraně životního prostředí České republiky a pozitivně ovlivňují kvalitu života obyvatel. Cílem Norských fondů je zároveň přispívat ke snižování hospodářských a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru a posilovat spolupráci mezi Norskem a ČR. 

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.