Novinky a aktuality

Školy pracovaly s novou metodikou a výukovými scénáři EKOABECEDA pro klima

Ke konci roku 2022 jsme místo tradičního osvětového úkolu vyzvali pedagogy, aby ve školách pracovali s novou metodikou a výukovými scénáři EKOABECEDA pro klima. Za každý odučený scénář jsme školám na jejich konta u Recyklohraní připsali 100 bodů do celoroční hry.

Podmínkou bylo, že školy k odučenému scénáři vyplnily zpětnou vazbu – formulář na webu.

Naším cílem bylo podpořit zařazení tématu klimatická změna do ekologického vzdělávání a výchovy v mateřských, základních a středních školách.

Všechny potřebné materiály byly a nadále zůstávají na našem webu v sekci EKOABECEDA a zároveň v metodické podpoře na homepage webu v sekci „klimatická změna“. I nadále za jejich odučená školy od Recyklohraní získají body, ale jen standardní počet – tzn. 50 bodů.

Konkrétně jsou pedagogům k dispozici tyto materiály:

  • Metodická příručka EKOABECEDA pro klima
  • Scénáře seřazené podle věkových kategorií (MŠ, 1.st. ZŠ, 2. st ZŠ a SŠ)
  • Seriál tematických videí EKOEABECEDA pro klima.

 A jak to dopadlo?

  • Ve školách odučili 182 výukových scénářů z EKOBECEDY pro klima. Celkem se zapojilo 106 mateřských, základních nebo středních škol.
  • V mateřských školách bylo odučeno 41 scénářů, na prvních stupních ZŠ to bylo 81, na druhých stupních ZŠ bylo odučeno 51 a na středních školách 9 výukových scénářů EKOABECEDA pro klima.

Líbilo se nám, jak nápaditě mnohé školy k práci se scénáři přistoupily. Někde si vybrali jeden scénář, ale byly školy, které jich realizovaly hned několik. Potvrzujeme se nám, že pedagogové využívají naše materiály flexibilně – často jsou naše metodiky a scénáře jen určitým „odrazovým můstkem“ a učitelé si pak zadání rozšiřují o další aktivity. Někde si na práci se scénáři vyčlení jednu až dvě vyučovací hodiny, jinde zase práci s Ekoabecedou věnovali projektový den, nebo podle ní pracovali v kroužcích, klubech a dalších mimoškolních aktivitách. A za to jsme moc rádi. Tuhle kreativitu moc vítáme.

Těší nás také pozitivní zpětná vazba - že metodika, výukové scénáře i videa jsou dobře zpracované – srozumitelně a prakticky, a že se vám s nimi dobře pracuje.

Vybranou fotodokumentaci k úkolu nadete na webu Recyklohraní zde.

Partnerem úkolu byly voádrenské společnosti ze skupiny Veolia. Úkol je součástí projektu EKOABECEDA pro klima spolufinancovaného z Fondů EHP a Norska 2014–2021 – program CZ-ENVIRONMENT projekt č. 3201400051

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.