Novinky a aktuality

Můžete se pustit do plnění nového úkolu – má název Vzkaz (v) láhvi týká se PET lahví

Připravili jsme pro vás nový osvětový úkol na téma plastových obalů a zejména PET lahví - proč je máme důsledně třídit, co vše můžeme vyrobit z materiálu vzniklého jejich recyklací, nebo proč je potřeba PETky před vhozením do kontejneru sešlápnout.

Argumentů je mnoho a tento úkol je příležitostí si je připomenout a doplnit. Na úkol Vzkaz (v) láhvi máte čas do konce října. Za jeho splnění vám připíšeme body na školní konta do celoroční hry s Recyklohraním. Z došlé dokumentace zároveň naše porota vybere v každé věkové kategorii tři nejzdařilejší práce a autorské kolektivy pak pozveme na slavnost, kde pro ně bude připraven zábavný program spojený s předáním diplomů a drobných odměn.

A teď už k samotnému úkolu - děti by měly vytvořit příběh (vzkaz) o využívání, třídění a recyklaci PET lahví. Jejich poselství by mělo mít podobu komiksu. Ale můžete zvolit i jinou formu. Vzkaz vloží do připravené a vyzdobené PET láhve. Podstatou je, aby děti zachytily hlavní myšlenku příběhu formou srozumitelnou pro každého, kdo láhev najde a otevře.

Kompletní zadání k úkolu pro jednotlivé věkové kategorie dětí najdete zde. Pro mladší děti v MŠ a nižších ročnících ZŠ jsme úkol výrazně zjednodušili – jejich úkolem bude kreslit leporelo, sešlapávat PET láhve a hrát si nimi pohybové hry. 

Vytvořili jsme pro vás tematické instruktážní video - zde (3:42 min.). V něm najdete základní informace k tématu i úkolu. Dozvíte se z něj také, jak prostřednictvím LCA studie měříme celkové dopady různých produktů na životní prostředí, nebo jak si PET láhve z hlediska ekologie stojí ve srovnání s jinými obaly, jako jsou sklo, hliník nebo papírové kartony. Doporučujeme také web projektu www.replastuj.cz.

Zároveň si vás dovolujeme pozvat k účasti na webináři pro pedagogy pro snadnější zařazení tohoto tématu do výuky – má název „Výhody i úskalí recyklace PET lahví“ a uskuteční se ve středu 21. září 2022, od 15:30 do 17:00 hod. prostřednictvím platformy MS Team. Pozvánku najdete v příloze a pro přihlášení můžete využít tento link. Na webináři vám zadání úkolu přiblíží Hanka Ansorgová, ředitelka Recyklohraní. O výrobě a zejména o  recyklaci plastových obalů, nejen PET lahví promluví odborník z praxe - Jan Daňsa, ředitel společnosti Alpla. Budeme velmi potěšeni, když naše pozvání využijete. Jako obvykle bude prostor pro Vaše dotazy.

Věříme, že toto téma obohatí vaše environmentální vyučování. Se spoluvyhlašovatelem úkolu Vzkaz (v) láhvi, projektem Replastuj.cz, už se moc těšíme na došlou dokumentaci.

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.