Novinky a aktuality

Žáci a studenti ve Středočeském kraji se učili, jak být k vodě šetrní. Nejaktivnější školní týmy jely na výlet do vodárny

V Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně byly vyhlášeny výsledky projektu EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní ve Středočeském kraji. Zapojilo se celkem 60 škol, jejichž žáci a studenti plnili tematické úkoly.

 

Zástupci 11 nejaktivnějších škol si dnes převzali diplom a drobné pozornosti. Nejlépe si vedla Základní škola Týnec nad Labem, následovaná Základní školou Stříbrná Skalice a Základní školou, Mateřskou školou a Praktickou školou Kolín, Kutnohorská. Na výběr fotografií se můžete podívat na našem Facebooku.

Organizátorem projektu byl školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Jeho partnery byly Středočeský kraj a společnost Veolia – a především díky jejich podpoře mohlo Recyklohraní připravit pro školy nejen samotné úkoly, ale i metodickou podporu, včetně webináře, lektorské příručky, výukových scénářů a krátkých edukačních videí, a také závěrečnou slavnost. 

„Prostřednictvím praktických úkolů se snažíme školákům nabídnout informace například o tom, že na planetě Zemi pitné vody ubývá, jak můžeme chránit vodní zdroje, jak a proč s vodou zbytečně neplýtvat, anebo co vše se musí stát, než si z kohoutku natočíme vodu do sklenice,“ říká Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní, a dodává: „Naše materiály připravujeme v několika adaptacích, aby je mohli využít učitelé pro děti různého věku, od mateřinek až po středoškoláky.“

Slavnostní akci moderoval herec a zároveň nadšený ekolog Petr Vacek, který v závěru děti zapojil do hádání zápletky detektivního příběhu, který se samozřejmě točil kolem šetrné spotřeby vody. 

„Součástí slavnostního vyhlášení projektu byla i prohlídka Muzea pražského vodárenství. Žáci a studenti si při ní mohli prohlédnout, jak se vyvíjelo pražské vodárenství od prvních soukromých vodovodů ve 12. století přes vltavské vodárny renesančního období až po současné zásobování Prahy vodou,“ říká Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace Veolia ČR, a dodává: „Je dobře, že děti i díky Recyklohraní vidí věci v souvislostech, a že i když máme zatím dostatek kvalitní pitné vody, neznamená to, že s ní můžeme plýtvat.“ 

Pořadí škol na 1.-13. místě: 

Název školy

Získané body

Základní škola Týnec nad Labem

2000

Základní škola Stříbrná Skalice

1500

Základní škola, Mateřská škola a Praktická škola Kolín

1250

Základní škola Pavlíkov, okres Rakovník

1000

MŠ Lužec nad Vltavou

1000

Mateřská škola Obříství, okr. Mělník

1000

ZŠ J. J. Ryby Rožmitál pod Třemšínem

1000

Základní škola a Mateřská škola Hvožďany, okres Příbram

750

ZŠ Kolín III., Lipanská 420

750

Speciální základní škola a Mateřská škola Kladno, Pařížská

750

Základní škola J. A. Komenského Kly, okres Mělník

750

Základní škola a Praktická škola, Český Brod, Žitomířská

750

Základní škola Neveklov, okres Benešov

750

 

Téma šetrná spotřeba vody v Recyklohraní

Šetrná spotřeba vody je od minulého školního roku jedním z klíčových témat vzdělávacího programu Recyklohraní. Dalšími jsou třídění a recyklace, předcházení vzniku odpadů a udržitelná spotřeba a klimatická změna.

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.