Novinky a aktuality

S programem Recyklace očima mladého vědce se žáci a studenti vzdělávají venku a badatelsky

Žáci a studenti z 36 škol z 11 krajů z celé republiky se v květnu a červnu účastní programu Recyklace očima mladého vědce. Prostřednictvím badatelské výuky, která z větší části probíhá venku, rozvíjí své znalosti o třídění a recyklaci baterií a elektroodpadu. To vše v propojení na poznání vlivu člověka na přírodu. 

Vzdělávací akce organizuje školní vzdělávací program Recyklohraní spolu s neziskovými společnostmi Ecobat a Elektrowin s podporou Státního fondu životního prostředí ČR.  

„Především nám jde o to, aby děti vzdělávání s našimi lektory bavilo, bylo praktické a aby si vedle informací odnesly i zážitky. Důležité je také uvědomění, že recyklace je pro životní prostředí šetrnější, než těžba surovin ze Země. A právě třídění baterií a elektrospotřebičů k recyklaci může ovlivnit každý z nás – včetně školáků,“ vysvětluje Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s. 

Program mladý vědec je určený pro druhý stupeň základních škol a první ročníky středních škol. Lektoři z Recyklohraní přijedou za žáky a studenty přímo do škol. Vedou děti k tomu, aby si dokázaly uvědomit dopady chování člověka na přírodu a společně hledají východiska co, proč a jak je potřeba dělat jinak, a co může udělat pro ochranu přírody v běžném životě každý z nás.

Školy si vybírají z tematických okruhů recyklace a půda, recyklace a voda anebo recyklace a ovzduší. Žáci a studenti například odebírají vzorky půdy, určují její druh a typ, zkoumají, zda voda obsahuje vzduch, vyzkoušejí si, jak funguje čistírna odpadních vod i jak se likviduje ropná havárie.  Součástí jsou hravé pokusy a podpora kritického myšlení. Žáci pozorují přírodu v terénu i v učebně, osvěžují si přitom mezipředmětové vazby.   

Výukový program Recyklace očima mladého vědce je koncipovaný jako jednodenní či vícedenní, vhodný pro projektové dny, školy v přírodě, adaptační kurzy. Naplňuje průřezové téma předmětu Environmentální výchova.

 

 

 

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.