Novinky a aktuality

Děkujeme, že jste se zapojili do plnění úkolu Recyklovaná šipkovaná. Už na vás čeká nový!

Na přelom školních roků 2020/2021 a 2021/2022 jsme pro školy připravili osvětový úkol s názvem Recyklovaná šipkovaná. Ze škol přišlo celkem 253 splněných úkolů. Moc děkujeme za početnou pozitivní zpětnou vazbu. Nyní už se můžete pustit do úkolu Spočítej si vodní stopu aneb Krtek vám napoví.

 

Zadání vycházelo z oblíbené dětské hry na šipkovanou, která spočívá v tom, že děti venku v přírodě postupují podle šipek a na stanovištích plní úkoly. Nebyli bychom však Recyklohraní, kdybychom do hry nezakomponovali recyklační téma :-). Úkolem pro školní a třídní kolektivy bylo připravit a zahrát si hru. Její princip byl podobný, jako u tradiční šipkované. Základní podmínkou však bylo, že úkoly, které měli žáci nebo studenti plnit, byly zaměřené na sběr a recyklaci elektrospotřebičů a baterií a dále také na předcházení vzniku odpadů. Jen na dětech a vyučujících ve školách záleželo, zda využili námi navrženou jednoduchou formu hry, nebo zapojili kreativitu a vymysleli si svou vlastní verzi. Tvořivosti se meze nekladly – žáci se mohli realizovat při přípravě šipek, vymýšlení úkolů, při formulaci otázek nebo způsobu vyhodnocení.

Potěšilo nás, že v některých školách starší žáci připravili recyklovanou šipkovanou pro své mladší kamarády na prvním stupni nebo v blízké mateřské škole. Někde také využili hru pro přivítání prvňáčků v první školní den. Mezi došlou dokumentací bylo 61 vypracovaných úkolů z mateřských škol, dalších 125 z prvních stupňů základních škol, 61 z druhých stupňů základních škol a 6 ze středních škol. Jsme velmi rádi, že i v době, kdy ve školách řeší nejrůznější omezení spojená s COVIDem, se v takto hojném počtu zapojili do plnění osvětového úkolu s Recyklohraním.

Spolu s partnery úkolu, kolektivními systémy ELEKTROWIN a ECOBAT jsme byli moc rádi za zaslané fotografie a početnou pozitivní zpětnou vazbu, kde nám pedagogové ze škol psali, jak si s dětmi šipkovanou užili. Společně jsme podpořili to, co řekl spisovatel Jack London: Smysl hry není ve vítězství, ale ve hře samé. 

Nový úkol Spočítej si vodní stopu aneb Krtek vám napoví

V novém úkolu s Recyklohraním se věnuejeme vodní stopě. Hned na začátku vás chceme ubezpečit, že ač se téma může jevit složitější, nemusíte se bát. Věříme, že jsme našli cestu, jak ho přiblížit i dětem z mateřských škol anebo nižších ročníků ZŠ. V zadáních pro 2. stupeň ZŠ a střední školy však jdeme hlouběji do problematiky, aby se ani starší děti nenudily a něco nového se dozvěděly. Zadání najdete zde a plnit ho můžete do konce listopadu.

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.