Novinky a aktuality

Nová EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní – materiály pro MŠ již na webu

Připravili jsme novou metodickou příručku s názvem EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní. Již nyní je na webu Recyklohraní. Pro pedagogy z MŠ jsou zde navíc výukové scénáře plné písniček, her a pokusů, a k tomu přílohy nejčastěji v podobě pracovních listů.

Vedle třídění, recyklace a udržitelné spotřeby, se téma šetrná spotřeba vody od letošního školního roku stalo jedním z klíčových témat vzdělávacího programu Recyklohraní. Postupně jsme zařazovali osvětové úkoly inspirované vodou. Představení nové EKOABECEDY je vyvrcholením několikaměsíční práce během, které vznikla metodická příručka a postupně finišujeme s přípravou výukových scénářů a doprovodných příloh pro jednotlivé věkové kategorie žáků a studentů. 

Komplet materiálů pro pedagogy z mateřských škol je již na webu Recyklohraní ke stažení a volnému využití. Sady pro 1. stupeň ZŠ, 2. st. ZŠ a SŠ budou k dispozici od září. Stejně jako v případě představení materiálů pro mateřské školy i pro pedagogy ze základních a středních škol připravíme webinář zaměřený na to, jak zapojovat materiály do výuky. 

Cílem nové EKOABECEDY je především pomoci pedagogům zařazovat téma šetrné spotřeby vody do výuky. Metodická příručka shrnuje základní informace k tématu uspořádané do 3 částí - Vodárenský proces, Šetrná spotřeba vody a Co do odpadu nepatří. Částečně čerpá z již existujících komplexních materiálů Fakulty stavební ČVUT v Praze s názvem Vliv člověka na koloběh vody a materiálů společnosti Veolia (zejm. web Vodní strážci). 

Na příručku navazují výukové scénáře, které připravily zkušené metodičky – pedagožky z praxe. Srozumitelně a strukturovaně popisují metody práce a pomůcky, přináší zadání pro realizaci konkrétních aktivit s dětmi (písničky, básničky, společné hry, pokusy, práce s pracovními listy), avizují časovou dotaci a doporučují také způsob vyhodnocení společné práce. Doprovodné přílohy pak obsahují praktické pracovní listy nebo podklady, které může pedagog využít ve výuce (např. noty a písničky). 

Výukové materiály EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní vytvořila společnost Recyklohraní, o.p.s., která organizuje školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Jsou spolufinancovány vodárenskými společnostmi skupiny Veolia. V elektronické podobě jsou pro pedagogy zcela ZDARMA.

Kdyby vás k nové EKOABECEDĚ cokoliv zajímalo, jsme Vám k dispozici na našich kontaktech. Budeme velmi rádi za zpětnou vazbu, jak se vám s materiály pracuje. Budou pro nás cennými podněty pro jejich další vylepšení.

Sledujte také naše webové stránky a FB profil, kde pravidelně zveřejňujeme aktuální informace pro školy zapojené do programu Recyklohraní.

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.