Novinky a aktuality

Vyhlásili jsme letošní druhý úkol: Lovci a sběrači aneb Mamutí dopad mobilních telefonů na životní prostředí

Pojďte s námi popustit uzdu fantazie a v druhém úkolu letošního školního roku s námi nahlédněte na problematiku výroby, využívání, šetrné spotřeby a recyklace mobilních telefonů trochu jinak. Vypracovaná zadání můžete posílat až do konce února.

Asi vás překvapí, že se v našem zadání objevují pravěcí lovci a sběrači a také mamuti a bizoni. Děti se dokonce mohou rozdělit do tlup a soutěžit mezi sebou. Nebojte, má to svůj důvod.

To hlavní, o co nám jde je, aby žáky a studenty plnění úkolu bavilo, něco zajímavého se dozvěděli a nové informace si díky názorným příkladům dobře zapamatovali. Ve škole si vytvoří nádobu na sběr mobilních telefonů, ale především se dozví, jaké ohromné množství materiálů, tedy i nerostných surovin, musí být zpracováno při výrobě 1 mobilního telefonu. A také kolik energie je k tomu potřeba vynaložit.

Prostřednictvím úkolu chceme názorně ukázat, že mnohem šetrnější je k výrobě nových produktů využívat materiály získané recyklací. A ještě důležitější je vsadit na rozumnou spotřebu. To se týká i mobilních telefonů – i děti a studenti by měli vědět, jak důležité je se o ně dobře starat, aby jim déle vydržely a nezatěžovaly přírodu tím, že si každý rok budou pořizovat nový telefon.

Samotné zadání úkolu pro jednotlivé věkové kategorie najdete zde. Pro mateřské školy jsme úkol výrazně zjednodušili, aby ho zvládly splnit i malé děti. Starší žáci a studenti to mají naopak těžší a při plnění úkolu využijí nejen matematiku, ale i fyziku.

Kdyby Vás cokoliv zajímalo, jsme Vám k dispozici na našich kontaktech.

Se spoluvyhlašovatelem úkolu, společností Remobil, jsme moc zvědaví, jak se vám bude úkol líbit.

Mějte se krásně!

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.