Novinky a aktuality

Třetí letošní úkol vyzývá k vymýšlení recyklačních zlepšováků - odevzdání do 10. 4.

Třetí letošní úkol s Recyklohraní má název Recyklační zlepšováky. V hlavní roli jsou baterie a žáky a studenty v něm vyzýváme, aby se pustili do vymýšlení a bádání a navrhli zlepšováky, které podpoří třídění a recyklaci baterií a také rozumnou spotřebu baterií.

Věděli jste, že stále jen necelá polovina baterií, které se v České republice prodají, je poté, co doslouží předána na recyklaci? Druhá polovina končí v popelnicích a poté na skládkách komunálního odpadu. Nebo kdo ví, kde ještě. Chceme vás proto v třetím úkolu letošního roku vyzvat, abyste ve školách hledali cesty, jak tuto situaci řešit a zlepšit. 

A protože víme, že v Recyklohraní se do plnění úkolů zapojují děti od mateřinek přes školáky až po středoškoláky, dáváme vám na výběr ze 3 různých projektových oblastí. Podrobně jsou popsány v samotném zadání úkolu. V krátkosti jen přiblížíme, že se můžete zaměřit na ZLEPŠOVÁKY V PROPAGACI sběru baterií, včetně toho, že můžete navrhnout nové sběrné nádoby na baterie (vaše nové Baterkožrouty). Druhou možností je, že se pustíte do BÁDÁNÍ A POČÍTÁNÍ a navrhnete, jak baterie úsporně využívat a tím snižovat jejich spotřebu. Nebo si, za třetí, můžete ROZŠÍŘIT ZNALOSTI a vytvořit se žáky či studenty prezentaci o dřívějších vynálezech, které se nějak dotýkají baterií, ale i současných trendech včetně e-mobility a využívání lithiových baterií.

Zadání pro jednotlivé věkové kategorie najdete zde.

Přejeme si, aby vás práce na tomto úkolu bavila. Budeme moc rádi, pokud se při ní žáci a studenti dozvědí něco nového. Jde nám však hlavně o to, aby získali praktické osobní zkušenosti, které se váží k využívání baterií, jejich třídění a recyklaci. Protože, jak už kdysi dávno řekl Jan Amos Komenský „Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!“

Spolu s vyhlašovatelem tohoto úkolu, kolektivním systémem ECOBAT, se už teď těšíme na vámi vypracovaná zadání.

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.