Novinky a aktuality

Správné řešení úkolu Na stopě

Pokud Vás zajímá, jestli jste správně odhalili příčinu kočičího šílenství, což bylo součástí posledního vyhlášeného úkolu, rozklikněte tento článek.

  Jistě jste si snadno domysleli, že příčinou podivného chování koček bylo požírání potkanů. Potkani sežrali návnadu otrávenou organickou sloučeninou rtuti. Neumřeli ale bezprostředně a mohli se dostat i mimo statek. Kočky, které se potulovaly po okolí, potkany žraly. Látka z návnady z potkanů se jim pravidelně dostávala do organismu, kde se hromadila. Po nahromadění určitého kritického množství se začaly příznaky otravy projevovat i na kočkách.  

Určité typy organických sloučenin rtuti (např. methyl- a fenyl- sloučeniny rtuti) se vstřebávají v trávicím ústrojí živočichů a lidí. Váží se na bílkoviny v organismu a červené krvinky (erytrocyty) v krvi. Mají velký vliv na mozkovou tkáň. Postižené organismy se potom projevují tak jako kočky pana Ulmana – úbytkem hmotnosti, nechutenstvím, slabostí, špatnou koordinací pohybů. Při velkých koncentracích těchto látek v organismu může dojít i ke smrti. Navíc mají organické sloučeniny rtuti vliv také na vývoj plodu v tělech matek/samic (zvířat i lidí). V tomto případě se potravní řetězec, ve kterém se rtuť přenášela, zastavil na úrovni koček. Je však popsána řada případů otrav, které měly bezprostřední vliv na člověka. Ve vztahu ke rtuti je to např. známá tragédie ze zálivu Minamaty v Japonsku, kde se v padesátých letech objevila podivná nemoc chudých rybářů, jejichž základní složkou potravy byly ryby. Záliv byl silně kontaminován sloučeninami rtuti, které se spolu s planktonem dostávaly do organismu ryb. Jejich častou konzumací docházelo ke kumulaci rtuťnatých sloučenin v lidském organismu, což vedlo k onemocnění mnoha lidí a také k několika úmrtím.

Jako nápovědu jsme pomocí morseovky zašifrovali slovo zářivka, neboť právě zářivky a úsporné žárovky v sobě obsahují malé množství rtuti v plynném stavu. Z toho důvodu není možné je vyhazovat do směsného odpadu, ale jen a pouze do speciálních boxů ve sběrném dvoře nebo u prodejců či na úřadech. Zároveň je třeba dbát na to, aby se tato svítidla nerozbila. Jen pro zajímavost – rtuť z jedné rozbité zářivky nebo úsporné žárovky zničí až 10 000 litrů vody, ale pokud je odevzdáte na sběrném místě k další recyklaci, odborníci dokážou z každého svítidla využít až 96 % materiálu k další výrobě (sklo, kov, rtuť aj.). Recyklovat se v tomto případě určitě vyplatí.

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.