Novinky a aktuality

Recyklační výzvu plnilo 430 škol, od kterých přišlo 569 splněných úkolů

Ze škol nám přišlo 569 splněných zadání k úkolu Recyklační výzva: Dejme do pohybu nepotřebné elektro a baterie. Celkem se zapojilo 12 579 žáků či studentů. Děkujeme! Váš zájem nás moc těší.

Zaměřili jsme se na téma třídění a recyklace baterií a elektrospotřebičů. Bylo aktuální, protože po vánočních svátcích přibyly v řadě domácností nové spotřebiče a ty staré, opotřebované a často nefunkční mnohde nečinně ležely ve skříních, šuplících či policích. Vyzvali jsme žáky a studenty, že pokud pro ně doma nemají jiné využití nebo je nemohou darovat někomu, kdo by z nich měl užitek, pak je správné je předat k recyklaci. Totéž platí i o vybitých bateriích. Protože, jak už dobře víme, baterie i elektrospotřebiče obsahují suroviny, které nám díky recyklaci poslouží k výrobě nových produktů. To je vždy výrazně šetrnější pro životní prostředí, než kdybychom tyto suroviny těžili v přírodě.

V rámci plnění úkolu si žáci a studenti mohli zahrát jednoduchou deskovou hru, vyplňovat pracovní listy, vyrobit sběrnou nádobu na baterie nebo připravit letáček, kterým zpropagovali jarní sběrovou kampaň zaměřenou na elektroodpad. Pro děti v mateřských školách jsme připravili omalovánky, grafomotorické cvičení a pohybovou hru. Připravili jsme pestré spektrum aktivit. Ve školách však nemuseli plnit všechny – vyberte si ty, které jim vyhovovali. Využít mohli také krátké video s názvem Recyklační výzva – Dejme do pohybu nepotřebné elektro a baterie (k dispozici zde).

Partnerem úkolu byly kolektivními systémy ECOBAT a Elektrowin.

A jak to dopadlo?

  • Do plnění úkolu se zapojilo 430 škol, od kterých přišlo 569 dokumentací ke splněnému zadání, z toho 122 plnilo zadání pro MŠ, dalších 272 pro 1. stupeň ZŠ, 151 pro 2. stupeň ZŠ a 24 škol plnilo zadání pro SŠ.
  • Celkem se zapojilo 12 579 žáků či studentů.
  • Nad plněním úkolu strávili žáci a studenti dohromady minimálně 700 hodin – pravděpodobně však více, protože 44 škol uvedlo, že plnění úkolu věnovaly více než 120 minut. Do celkové statistiky je však u nich započítána jen hodnota 120 minut.
  • Ze statistik dále vyplývá, že 48 škol věnovalo úkolu 30 minut, 154 škol pak 45 minut, 87 škol 60 minut, 174 škol 90 minut, 62 škol 120 minut a jak již bylo zmíněno 44 škol se úkolem zabývalo déle než 120 minut. Z toho je patrné, že úkol nabídl různé možnosti, jak ho školy mohly plnit, a některé mu věnovaly i delší časovou dotaci.

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.