Novinky a aktuality

Nový školní rok s Recyklohraním

S novým školním rokem startuje už 13. ročník programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Předcházející, dvanáctý, byl pro nás všechny výjimečný – plný změn a výzev. S odstupem času však vidíme, že nám pomohl růst. A i díky tomu pro vás máme připraveny nejen témata a aktivity, na které jste zvyklí, ale i něco nového.

Než vám v následujících řádcích přiblížíme, na co se můžete těšit, chtěli bychom vám poděkovat za spolupráci. Moc si vážíme toho, jak se zapojujete do plnění úkolů s Recyklohraním, využíváte vzdělávací programy a metodické materiály, třídíte elektro, baterie a tonery anebo sdílíte své zkušenosti z praxe s dalšími pedagogy. V „rodině“ Recyklohraní je již 3 800 škol z celé republiky a nás těší, že jste nám zůstali věrni i po zrušení katalogu odměn. Toto zásadní rozhodnutí jsme v loňském roce museli udělat po odchodu jednoho dlouholetého partnera programu z řad kolektivních systémů.

Co vás čeká s Recyklohraním ve školním roce 2020/2021?

NAŠE TÉMATA (více zde)

  • Začneme novinkou. Mezi klíčová témata, na která se budeme v Recyklohraní zaměřovat, zařazujeme nově téma VODA, a to zejména v souvislosti s koloběhem vody, šetrnou spotřebou, správným zacházením s vodou a ochranou vodních zdrojů. Jsme moc rádi, že se tak bude dít ve spolupráci s vodárenskými společnostmi ze skupiny Veolia. Již v průběhu září vyhlásíme první osvětový úkol na téma VODA. Další aktivity budeme postupně připravovat. Včas vás o nich budeme informovat.
  • Nadále se budeme věnovat třídění a recyklaci baterií, elektrospotřebičů a náplní do tiskáren. Dále předcházení vzniku odpadu (PVO) a výhledově se zaměříme také na principy cirkulární ekonomiky. 

OSVĚTOVÉ AKTIVITY

  • Osvětových úkolů pro vás v letošním roce vyhlásíme minimálně pět. První z nich v polovině září a bude se týkat šetrné spotřeby vody. Další budou následovat. Jejich rámcové vymezení, vč. termínů, najdete zde. Konkrétní zadání zveřejníme později.
  • Tak jako v minulých letech máme pro vás výjezdní programy. V nabídce jsou programy Recyklace hrou (pro ZŠ), Recyklace očima mladých vědců (II. st. ZŠ a první ročníky SŠ), Recyklohrátky se zvířátky (MŠ) a workshop pro pedagogy EKOBECEDA. Základní informace o obsahu, místech konání a termínech najdete zde
  • Volně k využití vám nabízíme metodické materiály EKOABECEDA. Více zde.
  • Inspirovat se od ostatních kolegů můžete v sekci sdílení na našem webu. Budeme velmi rádi, když nám i vy pošlete vaše náměty z vaší pedagogické praxe.

SBĚR BATERIÍ, DROBNÉHO ELEKTRA A TONERŮ

  • Sběr baterií a akumulátorů nadále zajišťuje společnost ECOBAT, drobných elektrozařízení společnost ELEKTROWIN. Tato společnost též zajistí svoz velkých elektrospotřebičů vyřazených z majetku školy. Náplně do tiskáren jsou v režii společnosti Cart4Future. Mobilní telefony bude nově svážet firma REMOBIL.
  • Důležité upozornění: Objednávat svozy baterií, akumulátorů a tonerů můžete již dnes. V případě elektrozařízení vás však prosíme o strpení – objednat je bude možné až od pondělí 7. září 2020. Nejpozději k tomuto datu vám také zašleme nové pokyny. Děkujeme za pochopení.
  • Sběrové kampaně budou probíhat v těchto termínech:
    • 14. 10. – 15. 11. 2020: Podzimní sběrová kampaň drobných elektrospotřebičů a baterií se soutěží. Vyhlašují ELEKTROWIN a ECOBAT. Vítězné školy v každém kraji získají poukázky pro nákup v řetězci prodejen Kaufland – Podrobná pravidla soutěže zveřejníme v nejbližších dnech.
    • 1. – 31. 1. 2021: Tradiční sběrová kampaň mobilních telefonů bude tentokrát s novým partnerem – společností REMOBIL. Podmínky včas upřesníme.
    • 1. – 31. 3. 2021: Jarní sběrová kampaň drobných elektrospotřebičů a baterií – se soutěží. Vyhlašují ELEKTROWIN a ECOBAT. Vítězné školy v každém kraji získají poukázky pro nákup v řetězci prodejen Kaufland – bude upřesněno.
  • Velmi oceníme, když budete většinu svozů objednávat v rámci sběrových kampaní, kdy mají naši partneři posíleny svozové kapacity a celý proces bude díky tomu efektivnější.

INFORMACE PRO VÁS

Mírnou inovací prošel i náš web http://www.recyklohrani.cz. Vkládáme na něj průběžně všechny potřebné informace. Budeme vás s nimi též seznamovat prostřednictvím emailů nebo na FB profilu Recyklohraní tak, jak jste zvyklí.

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Zavalili jsme vás informacemi, ale činíme tak v dobré víře, abyste získali ucelený přehled o průběhu 13. ročníku Recyklohraní. Postupně budeme jednotlivé aktivity upřesňovat.

Na závěr připojujeme méně známý citát od J. A. Komenského: „Bez příkladů, pravidel a cvičení buď ničemu se nevyučuje a neučí, nebo ničemu dobře.“ A my se vynasnažíme, abychom vám i letos v Recyklohraní nabízeli “příklady a cvičení“ k praktické a hravé ekologické výuce, která bude mít smysl a zároveň vás a vaše žáčky či studenty bude bavit.

Těšíme se na další spolupráci. Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.